SOS-Børnebyerne

SOS-Børnebyernes arbejde i Marokko

 • Hovedstad: Rabat
 • Areal: 446,550 km²
 • Indbyggertal: 32,7 millioner (juli 2005)

SOS-Børnebyerne startede op i Marokko efter initiativ fra det marokkanske handels- og socialministerium, og i 1985 stod den allerførste SOS-børneby klar i Ait Ourir, 40 km. syd for Marrakech. Siden hen er SOS-Børnebyernes arbejde i landet udvidet meget, og i dag er der fem SOS-Børnebyer, fire SOS ungdomscentre, tre SOS-børnehaver, to SOS-skoler, et SOS værkstedsskoler og fem SOS socialcentre.

Forholdene for børn i Marokko er de sidste ti år forbedret, men der er stadig mange problemer at arbejde med. Blandt andet var børnedødeligheden ifølge FN i 2007 på 32 %.  Igennem de forskellige programmer hos SOS-Børnebyerne får mange forældreløse og forladte børn mulighed for en ny start på livet i familielignende forhold. Derudover betyder arbejdet i de forskellige SOS-socialcentre, at flere familier i lokalområderne til børnebyerne får hjælp til tage sig af deres børns ve og vel.
_______________________________________________________

SOS-Børnebyernes arbejde i Senegal

 • Hovedstad: Dakar
 • Areal: 196,720 km²
 • Indbyggertal: 11,1 millioner (juli 2005)

Efter et besøg i Østrig i 1975 blev den daværende præsident i Senegal, præsident Senghor, opmærksom på SOS-Børnebyernes arbejde og efter samarbejde med organisationens stifter Herman Gmeiner, kunne de første familier flytte ind i den nyoprettede SOS-børneby i Dakar i 1977. Situationen for børn i Senegal er præget af høj analfabetisme og børnedødelighed – blandt andet på grund af sygdomme som malaria, diaré og underernæring. SOS-Børnebyerne arbejder for at forbedre disse vilkår og blandt andet gennem SOS-skolerne forbedre uddannelsesniveauet. I Senegal er der dag fire SOS-børnebyer, tre SOS ungdomscentre, fire SOS-børnehaver, to SOS-skoler, et SOS lægecenter og fem SOS socialcentre. Endnu en SOS-skole og – børneby er under planlægning og opbygning.
_______________________________________________________

SOS-Børnebyernes arbejde i Gambia

 • Hovedstad: Banjul
 • Areal: 11,300 km²
 • Indbyggertal: 1,6 millioner (juli 2005)

Familiers vilkår i Gambia har i flere årtier været meget forringet, hvilket har betydning en stigning i forældreløse og forladte børn. FN estimerer, at cirka halvdelen af befolkningen er under 18 år, og mange børn er nødsaget til at leve på gaden. SOS-Børnebyerne kom til landet i 1980, og allerede et år efter stod den første SOS-børneby klar i Bakoteh, omkring 18 km. fra hovedstaden. Som i resten af regionen har Gambia haft meget politisk og økonomisk turbulente perioder, og flere gange har SOS-Børnebyerne oprettet nødhjælpsprogrammer, som for eksempel har stået for opbygningen af nye boliger til de mange fattige familier.

SOS-Børnebyerne i Gambia har i dag to SOS-børnebyer, et SOS ungdomscenter, to SOS-børnehaver, tre SOS-skoler, to værkstedsskoler, et SOS socialcenter samt en SOS lægeklinik.
_______________________________________________________

Fakta om SOS-Børnebyerne

SOS-Børnebyerne er verdens største private humanitære børneorganisation, der har som mål at hjælpe nødlidende børn. SOS-Børnebyerne giver forældreløse og forladte børn en familie, et trygt hjem og hjælper børnene, så de kan skabe deres egen fremtid og tage del i udviklingen af deres lokalsamfund.

SOS-Børnebyerne er uafhængig af politiske og religiøse interesser; uden skelen til politik, race og religion arbejder SOS-Børnebyerne ud fra FN’s Børnekonvention dér, hvor behovet er størst.

SOS-Børnebyerne har i dag over 2000 projekter og arbejder i 132 lande over hele verden. Over 78.000 børn og unge har deres hjem i en børneby eller et ungdomshus, og mere end 180.000 går i SOS-børnehaver, skoler og værkstedsskoler. Over en million børn og deres familier får hjælp gennem SOS-Børnebyernes arbejde.

Langsigtet omsorg er det centrale i SOS-Børnebyernes arbejde. I en børneby får børnene en mor, søskende, et hjem og en uddannelse. Det at vokse op i en familie lægger grundlaget for en tryg opvækst. Målet er, at børnene kan skabe en meningsfuld tilværelse for sig selv som voksne, og bidrage til deres lokalsamfund. Det er nøglen til en bedre fremtid – både for børnene og det land, de bor i.

Ud over at give forældreløse og forladte børn et nyt hjem, arbejder SOS-Børnebyerne for at forebygge forældreløshed. Gennem tiltag i børnebyens nærmiljø støtter vi vanskeligt stillede familier, så de kan hjælpe sig selv til en bedre tilværelse. Dermed forhindrer vi, at familierne opløses, og det stiller børnene væsentligt bedre. Gratis familierådgivning, medicinsk hjælp og hiv og aidsforebyggende tiltag er eksempler på SOS-Børnebyernes aktiviteter.

Gennem SOS-Børnebyernes børnehaver, skoler, værkstedsskoler, socialcentre, lægeklinikker og nødhjælpsprogrammer arbejder vi for at forbedre de sociale forhold – både for SOS-børnene samt for børn og familier i børnebyens nærmiljø.

SOS-Børnebyerne blev stiftet i 1949 af østrigeren Hermann Gmeiner. Gmeiner så, at mange børn var blevet forældreløse under Anden Verdenskrig, og han ønskede at give dem en god opvækst, så de kunne bidrage til at genopbygge Europa. Hermann Gmeiner etablerede den første SOS-børneby i Imst i Østrig. Østrig er fortsat hovedsædet for SOS-Børnebyernes internationale arbejde. Navnet SOS-Børnebyerne er opstået ud fra forkortelsen Sociatas Socialis, som betyder ”det sociale selskab”.
_______________________________________________________

Læs mere om SOS børnebyerne på http://www.sosbornebyerne.dk/Pages/default.aspx

Reklamer

One response to “SOS-Børnebyerne

 1. Anna-Clara Bergmann

  Den der side er sgu bare for fed! Den reddede bare liige sådan min dag, altså. I har lige fået mit morgenhumør op på 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JEG ER SÅ STOLT AF DANMARK. 🙂 😦 :B 😀 :O :S 😛 :^ xD (x 🙂 😀 d: d; :b ;b

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s